V&D, Scheer & Foppen, Schoenenreus. Een kleine selectie aan retailers die de afgelopen jaren failliet zijn gegaan. Tegelijkertijd zien we online aanbieders als Bol.com, CoolBlue en Zalando groeien als kool. Ze verkopen dezelfde producten en openen fysieke vestigingen om de klantervaring nog beter te maken. Wat is hier aan de hand? Is het een andere manier van organiseren? Een andere strategie? De muziek die ze luisteren? Of is het gewoon ouderwets de manifestatie van een generatiekloof?
Het is een flinke uitdaging geworden voor traditionele bedrijven om zich aan te passen aan de veranderingen die met name de afgelopen 10 jaar door het internet een enorme spurt hebben genomen. We zijn ons anders gaan oriënteren op producten en diensten. We verwachten transparantie en willen onze eigen keuzes kunnen afwegen. En we willen het NU! Onze zoektocht start online. Voor de jongere generaties is het een tweede natuur gewoorden. 2-jarigen hebben minder moeite met het swipen van een tablet dan met het vasthouden van een rammelaar.
Wanneer je tussen 1976 en 2000 geboren bent en jezelf generatie Y of ‘Millenial’ mag noemen dan ken je voor een deel nog een leven zonder supersnel internet, maar inmiddels ben je zo ‘online mature’ geworden dat het moeilijk is voor met name de baby-boom generatie om zich te verplaatsen in de manier waarop jij je oriënteert en communiceert. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien het veel uitmaakt of je al tijdens school en studie in aanraking bent gekomen met het online kanaal of dit slechts vanuit een werksituatie hebt moeten omarmen als ‘tooling’. Het heeft ervoor gezorgd dat er een kloof is ontstaan tussen het topmanagement van veel organisaties en hun belangrijkste doelgroepen en een groot deel van hun werknemers. Een kloof op het gebied van communicatie- en organisatievraagstukken..
Wat het internet gemeen heeft met The Beatles
Wat hebben The Beatles en het internet gemeen? Helemaal niets toch?
The Beatles beleefden enorm succes voordat er überhaupt zoiets als het internet bestond. Toen ik vorige week aan boord zat van de vlucht Auckland naar Dubai – 17,5 uur genieten van ranzige vliegtuig airco, maar gelukkig met genoeg films – bekeek ik een documentaire over The Beatles: The Touring Years. Ik heb altijd van The Beatles gehouden. Als kind draaiden we een casettebandje van hun greatest hits helemaal grijs in de auto. Ik kan me nog goed herinneren dat ik trachtte fonetisch mee te zingen om er slechts vele jaren achter te komen dat ‘kan baami laaaa’ toch echt ‘can’t buy me love’ betekende. Anyhow. Wat me raakte aan de documentaire was dat de Beatles als groep een enorme impact hadden op een complete generatie. Zoveel impact dat ze het voor elkaar kregen dat in een witte Amerikaanse staat waar rassen destijds nog gescheiden naar het toilet moesten iedereen, zwart, wit of geel, als 1 crowd naar hun concert mochten kijken. En scheeuwen. En flauwvallen.
“Dat jouw opa en oma er niet met hun pet bij konden dat jouw vader en moeder helemaal wild werden van in hun ogen vulgaire teksten van de ‘heupdraaiende, ongeknipte raddraaiers’ wil nog niet zeggen dat ze een enorme impact hebben gehad op cultuur, muziek en maatschappelijke ontwikkeling wereldwijd.”
In veel traditionele organisaties zien we nu ongeveer hetzelfde gebeuren. Alleen zijn je vader en moeder nu de gevestigde orde en denken ze eenvoudigweg nog vanuit een oud wereldbeeld. Een wereldbeeld waar communicatie en marketing via gesloten kanalen ging. Een wereld waarin informatie zoveel mogelijk afgeschermd werd. Een wereld waarin binnen organisaties controle belangrijker was dan proefballonnetjes oplaten, experimenteren en heel snel leren, handelen en kennis delen.
De opkomst van veel nieuwe vormen van organiseren (denk Agile, Scrum, Holocracy, zelsturing, etc) zijn aangewakkerd en gevoed door de ontwikkeling die het internet de afgelopen 10 jaar heeft doorgemaakt. We zien steeds meer in dat verandering de enige constante is en dat we onze organisaties zo moeten inrichten dat we beter en sneller kunnen omgaan met deze veranderingen. We zien langzaam in dat organisaties Antifragiel moeten worden. Waar Frederic Laloux in zijn boek ‘Reinventing Organizations’ spreekt over een evolutie van de mens zelf mist hij in zijn boek de belangrijkste katalysator hiervan: het internet.
De online marketing mindset
Bedrijven die online succesvol zijn – en blijven – hebben een andere mindset dan traditionele bedrijven. Blijkbaar zijn er bepaalde randvoorwaarden voor mindset en attitude die op de lange termijn doorslag kunnen geven aan online succes. Succesvolle online bedrijven hebben vaak de volgende dingen met elkaar gemeen:
- Ze creëren een omgeving waarin je fouten mag maken
- Ze laten snel en continu proefballonnetjes op
- Ze experimenteren en leren doorlopend
- Ze hanteren snelle feedbackloops
- Ze meten data door en analyseren deze doorlopend
- Ze bieden ruimte voor persoonlijke groei
- Ze passen de 80/20 regel toe bij prioritering van initiatieven
Wanneer deze mindset niet aanwezig is in een organisatie dan komt dat doordat de heerstende status quo binnen de organisatie een oud wereldbeeld heeft van het pre-breedband-internet tijdperk.
Generatiekloof
Het zorgt voor grotere tegenstellingen tussen senior managers en jongere medewerkers enerzijds en de gehele organisatie en klanten anderzijds.
Het zijn tegenstellingen die verdacht veel overeenkomsten vertonen met een generatiekloof of de puber en adolescent die zich af aan het zetten is tegen z’n ouders om te ontdekken wat goed bij hem of haar past. Wat werkt. Wat vooruitgang is.
Een paar voorbeelden van deze generatiekloof-tegenstellingen:
- Controle vs. experimenteren
- Vooruitplannen vs. proefballonnetjes (prototypen)
- Oude gewoontes vs. het anders doen
- Kanaaldenken vs. hollistisch denken
- Managen vs. Eigenaarschap en zelfsturing
- Status vs. sociale autoriteit
- Vast vs. wendbaar
Wat kun je hier als organisatie mee?
De hamvraag is natuurlijk hoe je als organisatie het beste om kunt gaan deze thematiek. Het slechte nieuws is dat hier geen hapklaar antwoord op is en dat dit verschilt per organisatie. Het goede nieuws is dat we inmiddels lang genoeg hebben kunnen experimenteren met nieuwe organisatievormen en online marketing. Er zijn tegenwoordig genoeg ‘Thought Leaders’ op het gebied van ‘anders werken’ en ‘anders organiseren’. Gedachtengoed is er ten overvloed. Gelukkig zien we steeds meer tools en handvaten ontstaan om als organisatie ook echt een andere, wendbare weg in te slaan en ‘het anders te doen’.
En wat betreft de generatiekloof: m’n oma van 97 kan tegenwoordig gewoon genieten van The Beatles en heeft zelfs een iPad en Facebook (die ze ‘dat boek’ noemt).
Als zij de omslag kan maken, dan moet dat voor leidinggevend Nederland toch niet zo moeilijk zijn?
Geef een reactie