In toenemende mate zien Facebook gebruikers hun tijdlijn dichtslibben met advertenties. Tegelijkertijd betalen Facebook adverteerders deels voor fake likes en hanteert Facebook een geheel eigen algoritme, waardoor steeds vaker de vraag opgeroepen wordt: heeft adverteren op Facebook nog zin? We namen de proef op de som.
In februari zijn wij als experiment een Facebook-campagne gestart om één van onze Facebook-pagina’s te promoten. Het doel was hierbij om meer naamsbekendheid en likes te vergaren. Wij besloten de campagne 7 dagen te laten lopen, met een budget dat volgens Facebook voldoende was voor 30 tot 122 extra likes per dag.
Onze Facebook campagne resultaten
In het begin leek deze campagne niet ver onder verwachting te gaan presteren. De verwachting was wel dat de prognose van Facebook iets aan de positieve kant zou zijn en dat we niet moesten rekenen op meer dan 40 likes per dag. Met dat in ons achterhoofd vonden wij de 47 likes die wij na vier dagen verzameld hadden iets aan de lage kant, maar desondanks acceptabel. Op dit moment begon het aantal nieuwe likes echter verder terug te lopen.
In de laatste drie dagen van de campagne werden respectievelijk 7, 6 en 2 nieuwe likes gezet op de pagina. Het (toch al lage) gemiddelde van 11,75 nieuwe likes per dag zakte naar 5 likes per etmaal. Over de hele campagne genomen werd een gemiddelde van 8 nieuwe betaalde likes per dag vergaard.
Waarom dan dit verschil?
Dit is opvallend, als je kijkt naar andere campagnes waar op het world wide web over geschreven wordt. Zo is er documentatie te vinden over campagnes die een price-per-like van $0,02 betaalden (ter vergelijking: een klein rekensommetje toont dat wij €1,58 per like betaald hebben, het 79-voudige dus). Opvallend, want ook wij betaalden drie jaar geleden met een soortgelijk experiment nog ongeveer €0,50 per like.
Wat hebben de campagnes met lage price-per like gemeen?
Enig uitzoekwerk laat zien dat deze campagnes in 2014 of eerder zijn uitgevoerd. Meerdere online bronnen refereren eraan dat het adverteren op Facebook sinds ~ begin 2014 minder efficiënt is geworden en dat de ROI veel lager is geworden.
Waarom daalt de ROI op Facebook adverteren?
1. Nep-likes
Wanneer je op Facebook adverteert voor meer pagina-likes, dan zal een deel van de betaalde pagina likes nep zijn. Sommige adverteerders ontvingen uit een campagne met 10.000-en nieuwe likes 40% of meer “fake likes”. Wanneer je veel nep-likes ontvangt op een pagina kan dit een vertekend beeld geven van je fanbase op Facebook, de demografische statistieken ondermijnen en echte merkfans een vertekend beeld geven van hun ‘peer fans’.
In deze video wordt duidelijk uitgelegd hoe Fake likes via Facebook ontstaan.
2. Je posts worden niet meer (genoeg) gelezen
Als je dan al wat “echte” likes verzameld hebt, moet je zorgen dat mensen je content te zien krijgen. En dat is niet zo makkelijk meer als het posten en afwachten. Door het EdgeRank algoritme bepaalt Facebook welke posts doorkomen tot de uiteindelijke timelines en welke posts in het limbo achterblijven. En dit mooie EdgeRank systeem laat steeds minder posts doorkomen naar de eindgebruikers. Maar geen getreur: dit valt op te lossen. Door middel van een kleine bijdrage aan Facebook kan je je post gewoon weer aan je trouwe volgersgroep tonen! Zoals Mike Alton van The Social Media Hat het mooi verwoordt:
Let me say that again. Facebook is hiding your posts from more and more of your fans, and telling you to pay more to get those posts seen again.
Okee, we beginnen nu wel heel sarcastisch te worden, maar het punt is gemaakt: adverteren via Facebook lijkt verre van de ideale manier om jouw product of dienst aan de man(/vrouw) te brengen. Maar dit gezegd hebbende, is het net zo goed zo dat er voor iedereen andere resultaten te behalen vallen. Zo zou Facebook voor jouw business misschien wel de ultieme marketingtool kunnen zijn. Wil je het toch proberen? Lees dan hier onze tips en zorg er voor dat jouw campagne wel slaagt.
Wat moet je dan (vooral niet) doen?
Het grote verschil zit hem bij Facebook in hetzelfde aspect als bij AdWords: let ongelooflijk goed op hoe je je doelgroep definieert. Buiten de gebruikelijke tips (Zorg dat je een duidelijke CTA heb, Leg de meerwaarde van jouw pagina duidelijk uit, Zorg voor een aansprekende visual) lees je eigenlijk overal dat je niet te veel doelgroepen moet willen targeten met je campagne.
Best practices voor Facebook advertising die we je aanraden te hanteren:
- Zorg voor een goede doelgroepspecificering. Duik in Google Analytics, haal hier interessegroepen uit en probeer de groep te vinden die het meest actief is op Facebook. Zo weet je zeker dat je een doelgroep target die al actief is op het sociale medium en daarnaast ook interesse heeft in jouw website/product.
- Zorg voor een visual die je doelgroep aanspreekt, het liefst een close-up van een gezicht. De mate van opvallendheid van een visual of foto kan maar liefst +70% of -70% aan click-throughs genereren of dus doen verliezen. Uit ditzelfde onderzoek bleek dat wanneer er een foto van een gezicht wordt gebruikt, er tot 6 keer meer clicks gegenereerd kunnen worden. Ook dit is dus een tip die het waard is om op te slaan.
- Ververs je content. Facebook draait om nieuwe, verse content. Zowel de “organic” als de “paid” berichten. Dit betekent concreet voor adverteerders dat ze hun advertenties moeten blijven verversen en tussen verschillende advertenties moeten blijven rouleren. Dit is een mooie reden om gebruik te gaan maken van A/B-testing. Probeer de ultieme visual en tekst te vinden en blijf nieuwe dingen proberen om relevant voor Facebook te blijven.
- Blijf relevant voor Facebook. Om meteen door te breien op het laatste punt: blijf relevant. Gebruik deze tips en andere inventieve ideeën om verfrissend te blijven. Niet omdat wij het zeggen, maar hoe hoger je CTR is, hoe lager Facebook je CPC houdt. Inderdaad, meer clicks betekent direct dat je minder betaalt per click. Op die manier kan je op twee manieren efficiënter gebruik maken van je (online)marketingbudget.
Zoek je meer informatie over een Facebook-campagne of laat je het uitvoeren van deze campagne liever over aan een professional? Laat je begeleiden door Jouw Online Partner. Neem vrijblijvend contact op met JijOnline en wij kijken graag naar wat we samen voor jouw business kunnen betekenen.
Geef een antwoord