Ondanks de wezenlijke verschillen tussen Facebook en Twitter, gebruiken veel bloggers ze min of meer op dezelfde manier. Door je updates per medium aan te passen, kun je meer bezoekers binnenhalen.
Als je als blogger Facebook en Twitter inzet om meer verkeer naar je site te trekken, ben je al een heel eind op de goede weg wat betreft social media marketing.
Toch kan het geen kwaad om nog eens goed te kijken naar de essentiële verschillen tussen de twee sociale media. Want door je updates-strategie per sociaal medium aan te passen, kun je jouw publiek nog beter bereiken.
Essentie van het medium
Een belangrijk verschil tussen Facebook en Twitter, is waar de twee sociale media in essentie voor worden gebruikt.
Mensen gebruiken Facebook doorgaans om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen van vrienden en bekenden, en voor updates over onderwerpen die ze interesseren.
Er wordt voornamelijk gezocht naar opvallende foto’s en video’s, grappige plaatjes, en dit alles heeft vaak een vrij sociaal karakter. De verplichte verjaardagswens en obligatoire ‘Vind in leuk’ bij een babyfoto zijn de meeste mensen inmiddels wel bekend.
Twitter is een veel vluchtiger, en minder persoonlijk medium. Een Twittervolger wil kleine, hapklare brokjes met informatie. Dit medium wordt ook veel meer ingezet voor beroepsmatige interesses. Mensen gebruiken dit medium om te netwerken, en je communiceert er ook veel sneller met vreemden dan op Facebook.
Het is belangrijk om rekening te houden met deze verschillen in gebruik, wanneer je updates plaatst op deze sociale media.
Updates plaatsen
Op Twitter is de maximale lengte van een post al jaren 140 karakters. Toen Facebook net begon, kon je er met een maximum van 160 karakters niet veel meer op kwijt, maar inmiddels is die grens opgerekt naar ruim 60.000 karakters per bericht.
Nu raden we we je niet aan om zúlke lange updates te plaatsen op Facebook, maar je doet er wel goed aan om je Tweets niet simpelweg naar Facebook te kopiëren.
Op Twitter is het zaak om direct tot de essentie komen. Als je een nieuwe blogpost deelt bijvoorbeeld, is het al vrij prima als je de titel, het onderwerp en een link binnen de 140 karakters weet te vermelden.
Maar op Facebook kun je de toegestane ruimte gebruiken om je onderwerp iets uitgebreider te introduceren. Waar je op Twitter puur vanuit de titel denkt, kun je op Facebook meer denken vanuit de gehele introductie-alinea van je blogpost.
Leeftijd
Nog wat stof tot nadenken bij het kiezen van de juiste vorm en stijl voor je updates: gebruikers van Twitter en Facebook verschillen duidelijk in leeftijd. Bijna de helft van de Twittergebruikers is 34 jaar of jonger, terwijl op Facebook slechts 1/3 van de gebruikers in deze leeftijdscategorie valt (Bron).
Met zulke informatie kun jij als blogger zeker iets, want als het goed is, heb je enig idee van wat je doelgroep is. Afhankelijk van hoe jij de leeftijd van je (potentiële) volgers inschat, zou je dus kunnen bepalen op welke van de twee sociale media je meer de focus legt.
Uiteraard is het ook het overwegen waard om je toon van schrijven enigszins per medium (en leeftijdscategorie) aan te passen.
In een notendop: wees je bewust van de verschillen tussen Facebook en Twitter, en pas je updates hierop aan.
Ik merk dat ik niet zoveel heb aan Twitter als beginnend blogger. Bij FaceBook voelen mijn vrienden en ‘vrienden’ zich tenminste af en toe nog genodigd om te reageren, maar Twitter lijkt ook wat competetiever en spammy-er. Alleen wel jammer dat op FaceBook het bereik soms stokt..