Eerder schreef ik over wat Webtextool is en wat je er mee kan. In deze review duik ik dieper de tool in. Welke waarde kan Webtexttool voor jou als blogger of SEO copywriter hebben? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen? Voor wie is de tool geschikt? Stuk voor stuk vragen die ik zo goed mogelijk zal proberen te beantwoorden door mijn ervaringen met de tool te delen.
Mijn eerste blog met behulp van Webtexttool
Toen ik mijn eerste blog schreef met behulp van Webtexttool viel me meteen op hoe eenvoudig de tool in gebruik is. De interface is overzichtelijk en duidelijk en je hoeft niet te zoeken naar functies die je nodig hebt. De flow van keyword selectie tot optimalisatie van teksten loopt als vanzelf en vereist weinig tot geen technische SEO kennis.
De tool valt te ontleden tot de volgende kernfuncties:
- De keyword analyse die je vooraf kunt doen
- De hulp bij het structureren van teksten
- Het optimaliseren van teksten
Ik review deze drie kernfuncties hieronder stuk voor stuk met bijbehorende voor- en nadelen:
Review op Keyword analyse

Keyword analyse gaat met behulp van webtexttool heel eenvoudig. Je voert een keyword in en je krijgt een indicatie van het maandelijks zoekvolume, het concurrentieniveau en een totaalscore. Dit kan helpen bij het selecteren van een hoofd keyword voor een artikel. Er is duidelijk gekozen voor een vereenvoudigde weergave die met behulp van kleurtjes snel een inzicht geeft. In tegenstelling tot de data die je uit de Google keyword planner kunt halen kun je niet zien wat de verschillen in concurrentie zijn wanneer twee zoekwoorden bijvoorbeeld beiden een gemiddeld concurrentieniveau hebben. Dit wel met de kanttekening dat Webtexttool een indicatie geeft van e SEO concurrentie en de Google keyword planner een indicatie geeft van de SEA concurrentie.

Voordelen
+ Eenvoudig in gebruik
+ Meteen inzicht in volume en concurrentieniveau van keywords
+ Suggesties voor alternatieve keywords
Nadelen
– Geen detail inzicht in concurrentieniveau
- Minder mogelijkheden t.o.v. de Google keyword planner
Review op Structureren van teksten

Ook bij het structureren van teksten loodst de tool je er soepeltjes doorheen. Je begint met een titel en daaronder meteen een korte pagina beschrijving. Wanneer je gebruik maakt van SEO plugins in WordPress dan schrijf je meestal aan het einde van de tekst pas een (meta) samenvatting voor de zoekmachines. Beide benaderingen kan voor- of nadelen hebben, maar persoonlijk vind ik het prettig om meteen gedwongen te worden om een meta description op te stellen. Als de tekst dan vervolgens toch net een andere kant opgaat, kun je deze samenvatting altijd nog aanpassen.
De rest van de teksteditor werkt basicly als een gewone web editor met daarin de belangrijkste functies die je in kunt zetten voor opmaak van tekst, het toevoegen van afbeeldingen, links of tabellen. Persoonlijk had ik het sterk gevonden wanneer er in de structuur ook herinneringen waren ‘ingebakken’ om te schrijven volgens een AIDA structuur. Misschien een leuke suggestie voor een volgende release?
Voordelen
+ Meteen na de titel een samenvatting / meta description opstellen
+ Eenvoudige en herkenbare opmaak opties
+ HTML editor
Nadelen
– Geen integratie van wervend schrijven via AIDA structuur
Review op optimaliseren van teksten
Wanneer je aan het werk bent in Webtexttool, dan zie je aan de rechterkant van de tekstverwerker een grijze balk. Boven deze balk wordt een score weergegeven in een percentage. Deze score geeft aan in hoeverre het artikel volgens Webtexttool is geoptimaliseerd. Wanneer je alle tips opvolgt dan behaal je een score van 100% en zou je tekst volgens de tool zoekmachine vriendelijk genoeg moeten zijn om een goede positie te gaan innemen in Google.

Wat me opviel is dat de suggesties voor een groot deel gaan over html tags in teksten. Zo wordt aangeraden om in de body van de tekst minimaal 1 keer een H1 kop toe te voegen. Wanneer je echter gebruik maakt van een CMS als WordPress dan krijgt de titel van een post of pagina meestal al meteen een H1 tag mee en is het herhalen van een H1 tag in de content zelf dus een beetje dubbelop en voegt het in mijn opinie niet veel toe.
De overige optimalisatie suggesties gaan voornamelijk over het opnemen van keywords in tekst met html opmaak en om keyword dichtheid. Volgens de suggesties zou ik in deze tekst nog wat vaker de keywords Webtexttool review en Webtexttool ervaringen moeten opnemen. Dus ok, laat ik dat dan maar bij deze doen:)
Tot slot krijg je een indicatie van de zoekwoord-dichtheid. De richtlijn die gegeven is dat deze minimaal 1% moet zijn. In deze tekst zou ik nog 3 keer mijn zoekwoord toe moeten voegen om tot een optimaal resultaat te komen. Maar dat doe ik in dit geval niet, omdat ik deze “niet geoptimaliseerde tekst” later kan vergelijken met een tekst waarbij ik wel een 100% score in Webtexttool heb gekregen.
Voordelen
+ Geheugensteun voor gebruik headers en andere html markup van teksten
+ Tips voor het consistent integreren van keyword gebruik in de structuur
+ Indicatie voor keyword dichtheid
Nadelen
– H1 suggestie is dubbelop in veel CMS systemen zoals WordPress*
- Optimaal aantal woorden richtlijn is aan de lage kant**
– Kan leiden tot “gekunsteld” toevoegen van zoekwoorden om maar tot een 100% score te komen
– Geen suggesties voor toevoegen hyperlinks / interlinking
*Edit 12-01-2016: er blijkt een optie te bestaan om de titel als H1 te beschouwen: Rechts boven in de teksteditor zie je een tandwieltje. Klik hierop en je kunt de optie “Pagina titel als H1 beschouwen” aanvinken.
**Er wordt uitgegaan van minimaal 237woorden. De meeste SEO copywriters hanteren tegenwoordig een minimum van 500 woorden of meer als best practice.
En wat was de score van dit artikel?
85%
In het eerste artikel dat ik schreef over Webtexttool ben ik gegaan voor een 100% score op het keyword “seo tool”. In dit artikel heb ik de suggesties en de score min of meer genegeerd en ben ik uitgegaan van mijn eigen inschatting en ervaring, op een paar optimalisaties na.
De komende tijd zal ik in de gaten houden welk artikel het beter doet in de zoekmachines, uiteraard rekening houdend met looptijd, potentieel zoekverkeer en concurrentie. Over enige tijd zal ik mijn ervaringen met jullie delen in deze casus en zien we wie de winnaar is.
Conclusie
Ook bij het schrijven van mijn tweede artikel met behulp van Webteksttool vind ik de tool erg fijn werken. De eenvoud, het feit dat de tool cloud based is en het versturen van teksten in HTML markup zijn zeker voordelen waar je als SEO copywriter de vruchten kunt plukken. Daarnaast zijn er een aantal punten vatbaar voor verbetering en doorontwikkeling, zoals het opnemen van suggesties tot (inter)linking, het minimum aantal woorden en het integreren van AIDA structuur suggesties. Gelukkig wordt de tool continu doorontwikkeld dus goede kans dat we in toekomstige releases deze verbeteringen tegen gaan komen.
Webteksttool gratis uitproberen
Je kunt nu geheel gratis 14 dagen lang Webteksttool uitproberen om te kijken of de tool iets voor jou is.
Vragen of opmerkingen over deze review?
Laat gerust een bericht achter via de comments!
Geef een reactie