De laatste tijd bereiken ons verontrustende geluiden dat steeds meer bloggers leiden aan “publish addiction”. Publish addiction is een vorm van verslaving waarbij bloggers dwangmatig content publiceren om hun “fix” te krijgen, aldus Dr. Kennie Densen naar aanleiding van zijn onderzoek onder 85 bloggers op het gebied van fashion, tech en lifestyle.
Publish addiction
Publish addiction is het verschijnsel waarbij bloggers dwangmatig nieuwe content publiceren. Tijdens het onderzoek werden de actieve gebieden in de hersenen van bloggers gemeten terwijl ze (1) een blog aan het schrijven waren, terwijl ze (2) een blog publiceerden en (3) vlak nadat een blog was gepubliceerd. De resultaten waren op zijn minst opzienbarend te noemen.
Tijdens het schrijven werd bij de meeste bloggers verhoogde activiteit waargenomen in de rechter hersenhelft, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor creativiteit. Opmerkelijk was dat onder tech-bloggers er gemiddeld meer activiteit was in de rationele, linker hersenhelft ten opzichte van de fashion en lifestyle bloggers.
“Bloggers high”
In de aanloop naar het publiceren van een blog werd bij 79% van de bloggers verhoogde activiteit waargenomen in dezelfde delen van de hersenen die worden gestimuleerd bij verslaafden die op het punt staan een shot heroine te nemen. 70% van de bloggers gaf te kennen standaard tijdens het publiceren van een blog een statistiek programma open te hebben, genaamd “real time analytics.” Via dit programma observeerden de bloggers vervolgens real time hoeveel bezoekers er hun blogpost lazen nadat ze deze deelden via social media.
Bloggers hielden het oplopen van de bezoekersaantallen strak in de gaten, met als effect dat er een “high” werd waargenomen in de vorm van verhoogde dopamine en endorfine afgifte in de hersenen.
Zorgelijk
Diverse prominenten uit de verslavingszorg hebben reeds hun zorg uitgesproken. Nederland kent een sterk groeiend aantal bloggers, waaronder een groot aantal minderjarigen. Vooral onder fashion bloggers bestaat een grote risicogroep in de vorm van minderjarige meisjes die zonder enige vorm van regulatie of controle hun content publiceren en delen via social media. De Nederlandse politiek reageert voorlopig behoudend. “Voorlopig zullen we bloggen gedogen, maar ik ga me zeker hard maken voor verder onderzoek naar deze materie, aldus wethouder verslavingszorg Maria Griepink-Berndsen”.
Vooralsnog onthouden overige notabelen zich van enig commentaar. Ondertussen gaan er geruchten rond dat De Amsterdamse Jellybean kliniek serieuze plannen heeft om eind 2015 de eerste afkick-kliniek voor bloggers te openen.
Logisch vermoed ik, zeker als er advertenties bij te pas komen en dus centen.