In de rubriek “Blogger in de Spotlight” zetten we…afijn, je begrijpt het. Vorige keer hebben we Jennie from the blog geïnterviewd en in nummer twee is aan de beurt: Justine Biesot en haar persoonlijke blog over food, fashion en hotspots!
Justine Biesot is op een punt aangekomen dat ze serieus kan gaan nadenken om van haar hobby haar beroep te maken. Zo is ze vierde geworden bij de Top 50 Nederlandse Foodblogs van 2013, georganiseerd door JustEat.nl. In deze lijst was ze de hoogst genoteerde blog op persoonlijke titel! Duidelijk is in ieder geval: Mocht zij er helemaal voor gaan, dan zal zij niet veel gaan veranderen aan haar visie op bloggen.
Interview met Justine
In het nieuw gerenoveerde stuk van Klarendal (krachtwijk in Arnhem) wacht ik bij de Caspar op Justine. Ik stelde juist dit hippe café voor in de hoop een goede eerste indruk te maken, want: Justine is een expert op het gebied van hotspots en dan met name in cultuurstad Arnhem. Haar blog gaat voornamelijk over food, over eten wat zij maakt en restaurantjes die ze bezoekt.
Beginnen
Wat was voor jou de prikkel om te beginnen met bloggen?
Ik heb altijd al wel een blog gehad, omdat ik al bezig was met mode. Ik heb bijvoorbeeld de minor Visual Culture op de AMFI in Amsterdam gedaan. Ik merkte dat ik het niet leuk genoeg vond om continu over fashion te schrijven. Vorig jaar in 2013 heb ik dus mijn website helemaal omgegooid. Toen ontdekte ik dat ik koken heel erg leuk vond. Over fashion vind je eigenlijk weinig meer terug op mijn blog.
Als je opnieuw mocht beginnen met je blog, wat zou je anders aanpakken?
Wat meer duidelijkheid geven waarover je gaat schrijven, want nu is er bij mij een nieuwe rubriek bijgekomen: beauty. In het begin ging het alleen over eten. Nu noemen ze mij alweer lifestyleblogger. Ik ben nog steeds een beetje zoekende. Het probleem is dat ik veel dingen leuk vind en dat ook graag wil delen. Maar soms moet je gewoon nieuwe dingen proberen om te kijken of je het echt leuk vindt. En als het niets is, dan probeer je weer wat nieuws.
En, als ik het opnieuw zou mogen beginnen, zou ik eerst een geschikte template vinden die voldoende mogelijkheden heeft.
Inspiratie
Zijn er andere bloggers die je volgt ter inspiratie?
Ik heb niet echt een blogger die ik continu volg. Mijn inspiratie haal ik uit allerlei websites, dat kan van een blogger zijn die ik toevallig tegenkom of food-websites. Ik volg voornamelijk Amerikaanse websites zoals saveur.com. En de bladen natuurlijk, want ik lees vaak de Foodies, ELLE Eten en Delicious magazine en natuurlijk ook de Grazia voor de laatste modetrends en roddels.
Waarom heb je gekozen voor Wordpress?
WordPress zag er overzichtelijk uit en ik had het systeem al snel door. Ik heb de site zelf online gezet met FileZilla. Het kost je wel een hele avond maar dan heb je ook wat. Normaal gesproken zou ik hulp vragen voor technische dingen, maar ik dacht: ik moet het gewoon zelf doen. Bij WordPress maak je gebruik van een template. En het kan zijn dat andere bloggers dezelfde gebruiken. Mijn template heb ik bij toeval ook bij andere bloggers gezien. Wie weet ga ik over een tijd weer over op een nieuwe layout.
Persoonlijk bloggen
Je blogt vrij persoonlijk, maar is er een grens?
Ik stel mezelf best wel open, maar niet tè. Mensen hoeven ook niet te weten waar ik steeds ben. Als ik ergens wordt uitgenodigd voor mijn blog dan is het oké. Dan laat ik wel weten als ik ergens ben. Mensen hoeven ook niet te weten waar ik werk. Ze weten wel dat ik werk, maar niet waar.
Ik stel mezelf open tot zekere hoogte. Vaak word ik uitgenodigd voor mijn blog, dan laat ik natuurlijk weten waar ik ben en wat ik aan het doen ben. Het moet wel interessante informatie zijn die ik wíl delen. Boodschappen doen en voor de zoveelste keer in de sportschool staan is gewoon niet interessant. Werk, familie en vriend benoem ik wel maar daarover ga ik niet in op detail.
Je schrijft bijvoorbeeld over diëten. Als dat fout gaat, schrijf je daar dan ook over?
Toevallig ben ik nu acht weken de voedselzandloper aan het doen. Ik ben nu in week 7 en vanaf week 6 gaat het al helemaal fout. Daar ben ik ook heel open over. Ook als ik het gewoon niet meer trek. Het is nu bijvoorbeeld net wat te intensief.
Ik ben in ieder geval wel een echt persoon achter mijn blog. Als ik stiekem tussendoor snoep, dan zet ik dat er ook gewoon bij. Dat is wel zo eerlijk. Ik heb bijvoorbeeld ook over het eierdieet geschreven en daarin zeg ik ook: Gewoon niet doen.
Heb je wel eens contact met je volgers?
Ik mail altijd terug en op Twitter reageer ik ook altijd. En soms moet je ook gewoon reageren op mensen om te laten zien dat je er bent. Het meeste contact heb ik via mijn Facebookpagina.
De commerciële kant
Je doet ook aan affiliate programma’s?
Ik sta op dit moment op een punt dat ik een beslissing moet nemen of ik er echt aan wil verdienen of ik zo door wil gaan zoals ik nu doe. Mijn blog is toch iets wat ik leuk vind om te doen en ik doe het ook naast mijn fulltime baan. Op dit moment heb ik een affiliate programma van bol.com op de site staan. Maar als je er echt wat uit wil halen moet je er tijd in steken, anders werkt het niet.
Hoe komen bij jou samenwerkingen met partners tot stand?
Ik word vaak benaderd via de e-mail of zelfs twitter. Het helpt ook dat ik in de Top 50 foodblogs van Nederland sta. Daar krijg ik ook veel traffic van.
Als je serieuzer bezig zou willen gaan, wat zou je dan anders moeten doen? Moet je dan commerciëler gaan schrijven?
Nou dat is niet echt wat ik wil. Ik wil niet een soort van reclamesite worden. Nu doe ik dat ook al een beetje, ik krijg dingen toegestuurd met de vraag of ik er over wil schrijven. Maar ik sla soms ook dingen af, omdat als het niet bij mij past, dan kan ik er ook niet over schrijven. Ik kreeg laatst een vraag van een webshop die wilde dat ik zijn pannen ging testen. En ze hadden ook nog wat andere keukenspullen. Toen ben ik op die site gaan kijken, maar ze hadden allemaal Tel Sell-spullen. En ik wil niet dat mijn blog aan die site wordt gelinkt. Daarom moet je soms dingen afslaan.
Ik verander in principe niets aan mijn manier van bloggen. Maar ik heb wel gemerkt dat als een product niet helemaal bij mij past, ik er wel meer moeite mee heb. Je kunt het ook zien aan mijn schrijfstijl. Ik wil geen blog worden die volstaat met banners en advertorials. Af en toe mag het wel, maar het mag niet de overhand krijgen.
Wanneer zeg je nee tegen een samenwerking?
Als het niet bij mij past; Als ik het product niet leuk genoeg vind, of als ik iets gewoon echt niet lust, dan heeft het dus geen zin.
En als je wat meer tijd in je blog zou gaan steken, zou je dat soort artikelen dan wel aannemen?
<Denkt lang na> …Nee, als het voor mijn gewoon niet klopt, dan gewoon niet. Ik wil bijvoorbeeld ook geen banners op mijn site. Daar irriteer ik mijzelf ook dood aan.
Dan zou de beslissing liggen in minder gaan werken en meer gaan bloggen?
Bloggen vind ik erg leuk om te doen, omdat je dan echt met je passie bezig bent. Ik zou het wel ideaal vinden als ik 4 dagen in de week kan werken. Nu doe ik alles in de avonduren en weekenden. Wat ik vaak ook merk is dat mensen er heel makkelijk over denken ‘oh die krijgt steeds maar dingen toegestuurd’. Maar bloggen is veel tijd investeren en ik werk er ook hard voor
Zo’n nominatie van JustEat.nl, zijn dat dan die dingen waarvan je gaat denken: misschien moet ik me misschien volledig gaan richten op bloggen?
Bij JustEat had ik wel zo’n iets van: Ik had dat echt niet verwacht. Als ik ergens in de top50 kwam dan was ik al blij geweest. Ik moest het tegen grotere blogs opnemen, blogs die meer posten. Ik heb tijdens evenementen andere foodbloggers ontmoet, maar daar zitten veel moeders en studentes tussen. Die hebben natuurlijk iets meer tijd om dingen te maken en voor te bereiden en ik heb dat gewoon niet. Als het voor mij echt teveel wordt, dan moet ik gewoon een keuze maken.
Had je in het begin verwacht dat je zo groot zou worden als je nu bent?
Nee, eigenlijk niet. Maar op een gegeven moment begin je toch Google Analytics in de gaten te houden. En dan is het wel leuk om te zien dat je aan het groeien bent. Dan ga je je er toch wat meer mee bezig houden.
Zie je nog trends?
De beste gelezen artikelen zijn toch de Indische recepten. Daar wil ik mij dit jaar eigenlijk op focussen.
Je hebt een hele Indische aanhang?
Nou of ze allemaal Indisch zijn weet ik niet. Maar ik ben een keer door een bezoeker benaderd met de vraag of mijn moeder ook eten op bestelling maakt. Na overleg met mijn moeder wilde ze het wel doen. Ze vond het alleen een beetje eng omdat ze het normaal alleen voor familie en vrienden doet.
Justine Biesot in 2014
Heeft er wel eens iemand een gastblog geschreven op JustineBiesot.nl?
Ja er hebben in totaal 2 vrienden een plekje op mijn blog gekregen. Waarvan één wekelijks een recept wilde schrijven. Maar hier is hij helaas mee gestopt. Het kost toch teveel tijd voor hem maar ook voor mij. Herschrijven duurt voor mij nog langer dan dat ik het zelf schrijf. Ik zou wel graag iemand er bij willen, maar dat is lastig. Ik wil iemand wel kennen en diegene moet ook een leuke schrijfstijl hebben.
Wat kunnen we in 2014 nog verwachten van jou?
Ik ga dit jaar meer reizen. Mijn reisverhalen en hotspots worden ook goed gelezen. Ik zag vorig jaar ook al een flinke stijging bij mijn Barcelona trip. Ook wil ik meer met video werken en echt Indisch leren koken van mijn moeder.
Voor jouw kinderen later? Als daar sprake van is?
Nee, <lacht>. Ik wil natuurlijk wel mijn moeders kookkunsten kunnen overbrengen. Vroeger zat dat er nog niet in, toen was ik nog heel lui en had ik geen zin om dat te leren. En nu denk ik van: Shit, had ik nou maar gewoon opgelet. Nu moet ik er elke keer weer een dag voor uittrekken en ingrediënten halen voor mijn moeder, zodat we het samen kunnen maken. Maar mijn moeder is wel van de geheimpjes
Leert ze die niet aan jou?
Ja, ik mag ze wel weten maar mag het niet op mijn blog plaatsen. In sommige Indische koekjes zit een geheim ingrediënt. Als je het weglaat gebeurt er niets, maar als je het er in doet smaakt het nog veel lekkerder…
Meer lezen over Justine, volg haar blog via http://www.justinebiesot.com/
Wie wordt de volgende Nederlandse opkomende blogger in the spotlight? Laat je suggesties achter in de comments!
Victoria Karo zegt
Dank voor een interessante special!
Ik ben net een maand geleden begonnen met bloggen en ben dankbaar vpor deze tips en inspiratie.
M.i. zijn de dames achter Reisdoc.nl en Explorista.nl ook erg interessant om te interviewen.
grt Victoria
Freek zegt
Dank je wel Victoria! We zijn altijd op zoek naar inspirerende bloggers om aan de tand te voelen! Waarover blog jij?
Noodweer zegt
Het heeft minder met bovenstaande post te maken, maar wel iets voor jullie om te onderzoeken. Wij hadden sinds enkele maanden WP super cache geïnstalleerd in de hoop om de website te versnellen. Echter, wij kregen laadtijden tot 15 seconden via Android Browser. We hebben sinds 3 dagen de plugin in de vuilbak gegooid en onze website blijft snel en gaat zelfs sneller via mobiele telefonie…
Christiaan Slierendrecht zegt
@Noodweer: dat is inderdaad interessant om te onderzoeken. Er staat binnenkort een update in de planning voor het artikel http://www.dutchblogger.nl/beginnen/hoe-maak-je-een-wordpress-website-sneller/, dan zullen we zeker eens een aantal extra alternatieven tegen het licht houden!