Yoast mag het weten
Als jij weet dat je voor je blog iets aan SEO moet doen, maar je weet niet zo goed wat, laat de gratis SEO plugin van Yoast je dan een handje helpen.
SEO (Search Engine Optimization) is voor veel bloggers nogal een abstract begrip. Overigens niet alleen voor bloggers, maar daar gaat het nu even niet om.
Waar het wel om gaat, is dat veel bloggers iets aan zoekmachineoptimalisatie willen doen, maar dat ze niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Gelukkig is er, mits jouw site op WordPress draait, een hele handige plugin die je op het gebied van SEO goed op weg kan helpen.
WordPress SEO: wat kun je ermee?
De plugin waar we het over hebben is WordPress SEO van de Nederlander Joost de Valk, die ook wel bekend staat als Yoast. En met deze plugin kun je zelfs als absolute leek een aantal veel voorkomende SEO-knelpunten op eenvoudige wijze aanpakken.
Met WordPress SEO kun je zowel werken aan je on site als je off site SEO. Laten we eerst eens kijken naar de mogelijkheden voor dat eerste punt.
Onsite SEO is zoals je wellicht wel weet alles wat je op je site zelf doet om je blog voor zoekmachines te optimaliseren. Dit heeft vooral te maken met de manier waarop je jouw content presenteert aan de robots die je blog indexeren.
De sleutel hierbij is dat je alles netjes presenteert, en daar is WordPress SEO een ster in.
Mogelijkheden voor individuele posts of pagina’s
WordPress SEO door Yoast
(Klik om te vergroten)
Als je, nadat je de plugin hebt geïnstalleerd, een bestaande of nieuwe pagina danwel post in je dashboard opent, zul je zien dat er onderaan een blokje ‘WordPress SEO door Yoast’ is verschenen. Althans, als je de Nederlandse versie hebt geïnstalleerd, zoals wij. Uiteraard werkt de Engelse standaardversie net zo goed, maar wij gaan in dit artikel verder uit van de Nederlandse.
Binnen dit nieuwe blok zie je een aantal mogelijkheden. Bovenaan is als eerste het Snippet voorbeeld verschenen. Dit is hoe deze pagina zal worden weergegeven als deze op een Search Engine Results Page terecht komt.
Met behulp van WordPress SEO kunnen we deze snippet optimaliseren qua lengte en inhoud. Zorg er om te beginnen voor dat in de Meta-omschrijving direct duidelijk wordt waar het artikel over gaat, zodat de zoeker kan bepalen of jouw inhoud aansluit bij wat hij of zij zoekt. Je ziet real time of je meta description de juiste lengte heeft. Een goede beschrijving past precies of bijna precies binnen het maximale aantal karakters. Iets te kort is uiteraard beter dan iets te lang, en je belangrijkste keyword staat altijd zover mogelijk vooraan.
Met SEO-titel kun je (mits je dat nodig lijkt) de weergegeven titel van de Snippet aanpassen. Vaak zal de automatisch gegenereerde titel al goed zijn, mits deze natuurlijk de lading dekt.
Ook als je deze plugin niet gebruikt zal er automatisch iets worden ingevuld in de snippet van de pagina wanneer deze in een rijtje van zoekresultaten verschijnt. Maar jij weet zelf natuurlijk het beste waar je artikel over gaat, dus je doet er goed aan om de snippet op de voor jou optimale manier in te vullen. Let wel op dat je geen beschrijving maakt die helemaal niet klopt met de daadwerkelijke inhoud. Hiermee valsspelen zal alleen maar een averechts effect hebben op je ranking.
Als je een Focus zoekterm instelt, maakt de plugin een automatische analyse van je tekst, die je in het tweede tabblad onder Pagina analyse kunt bekijken. Wanneer je een bepaald keyword wilt targeten, kun je hiermee nagaan of je dat woord wel op de juiste plaatsen hebt laten terugkomen. Hoe meer groen je ziet, des te beter het is.
Het tabje ‘Geavanceerd’ kun je in het begin beter even overslaan, maar als je met jouw blog actief bent op sociale media, dan is het tabblad Social ten slotte ook erg handig.
Je kent vast wel de bekende ergernis dat er een in jouw ogen verkeerd stukje tekst bij een link wordt gebruikt, wanneer je deze op Facebook plaatst. In het veld Facebook beschrijving kun je jouw eigen gewenste tekst invoeren, en deze wordt bij het knippen en plakken voortaan automatisch ook door Facebook weergegeven.
Andere bruikbare mogelijkheden
WordPress SEO biedt nog een aantal andere handige mogelijkheden, en om hiervan gebruik te maken navigeer je naar het aparte tabblad SEO in het linkermenu van je dashboard. We nemen een drietal erg handige opties met je door.
De voornaamste optie die je in dit beginscherm ziet staan, is de mogelijkheid om je blog te verifiëren bij de belangrijke webmaster tools van Google, Bing en Alexa.
Je blog aanmelden bij deze webmaster tools is een belangrijke vorm van off site SEO, bijvoorbeeld omdat ze zo makkelijker en sneller je site zullen kunnen indexeren. Om je aan te melden moet je doorgaans een code in je site verstoppen. En in plaats van dat zelf te doen via de editor of de FTP server, waar je misschien weinig kaast van hebt gegeten, kun je dat hier dus veel makkelijker door de plugin laten doen.
In je linkermenu zie je ook XML sitemaps staan. Een XML sitemap is een soort plattegrond van je site, die door de indexeerrobots van zoekmachines wordt gebruikt om makkelijk al jouw content te kunnen doorploegen (niet onbelangrijk: sitemaps kun je weer invoeren in de zojuist genoemde webmaster tools).
Door het bovenste blokje op deze pagina aan te vinken, creëer je een XML sitemap voor jouw blog, die bovendien voortaan automatisch zal worden bijgewerkt.
Een mogelijkheid waar ik zelf al vele malen gretig van gebruik heb gemaakt, is te vinden onder Permalinks. Hier zie je bovenaan de mogelijkheid om de categoriebasis uit je URL’s weg te laten. Doe jezelf een plezier, en vink dit hokje aan.
Wanneer je op de landingpage van een categorie van je blog bent, hanteert WordPress standaard de URL-structuur “sitenaam.nl/category/categorienaam”. Het woordje ‘category’ staat er letterlijk tussen, terwijl dat helemaal geen functie heeft, en in SEO-opzicht eerder belemmerend werkt. Maar met één simpel vinkje is dat hier dus op te lossen.
Hoe gebruik jij WordPress SEO?
Zoals je na installatie van deze plugin zult zien, biedt WordPress SEO nog veel meer mogelijkheden, maar met hetgeen wat we hier hebben besproken zul je al een aantal rake stappen kunnen ondernemen wat betreft de on site en off site SEO van je blog.
Voor aanvullende informatie over de mogelijkheden van deze plugin, kun je altijd de zeer handige ingebouwde rondleiding raadplegen. En als jij nog goede toepassingen weet voor WordPress SEO die je de andere lezers niet wilt onthouden, laat dan zeker even een berichtje achter bij dit artikel.
Noodweer Be zegt
Nuttige bijdrage !
Jelmer zegt
Het is uiteraard een goed begin, maar let ook met je teksten goed op.
Simpele dingen, je hoeft heus niet elke tekst te optimaliseren, maar een op je pagina moet je gewoon niet doen. Wij doen te weinig aan SEO optimaal schrijven, maar willen het vooral leuk te lezen houden.
Alsnog, goede plugin!