Hoe samenwerkende bloggers meer kunnen bereiken
Echt succesvol worden als blogger lijkt slechts voor weinigen weggelegd. Waar menig blogger vol goede moed en vol motivatie begint met bloggen, blijkt een groot deel na verloop van tijd weer af te haken met als belangrijkste argument: ik trok toch bijna geen bezoekers.
Het bouwen van een succesvol blog kost nu eenmaal tijd, moeite en discipline. Maar tegelijkertijd zijn er, samen met jou als beginnend blogger, vele lotgenoten die dezelfde doelen nastreven. Of dat nu het ventileren van meningen is, het bereiken van meer bezoekers, het toewerken naar een autoriteitspositie, het verdienen van geld of wat dan ook: er zijn andere bloggers die hetzelfde willen bereiken als jij.
Het kan erg nuttig zijn om goede contacten te leggen met deze bloggers. Oftewel, om een blogalliantie te bouwen.
Voordelen van een blogalliantie
Het eerste voordeel van een blogalliantie is dat je elkaar aan meer bezoekers kunt helpen. Dit kan door via jullie blog sidebars naar elkaars site te linken, of door in artikelen te verwijzen naar relevante blogspots van elkaar. Je kunt de bezoekersaantallen ook omhoog stuwen door actief reacties te plaatsen bij elkaars blogposts of social media updates.
Wanneer je met een groep bloggers actief in contact bent en elkaar op deze manier helpt, zul je zien dat de betrokken bloggers niet alleen meer verkeer ontvangen doordat ze meer bezoek krijgen van de volgers van de andere bloggers, maar dat de blogs ook als actiever en relevanter beoordeeld zullen worden door de zoekmachines.
Een ander voordeel is dat je blogallianties in kunt zetten in onderhandelingen richting adverteerders. Stel, je hebt een blog over sportvissen en je hebt een netwerk opgebouwd van twintig andere sportvissers, met ieder een eigen blog over sportvissen, die in totaal maandelijks 250.000 bezoekers trekken. Het zal dan makkelijker zijn om te onderhandelen met mediabureaus of bedrijven die graag willen adverteren omdat er een nieuw model werphengel op de markt komt.
Bloggallianties kunnen niet alleen een financieel voordeel hebben. Als je regelmatig contact hebt met gelijkgestemden, zal het ook makkelijker worden om doorlopend de vereiste motivatie voor je blog op te brengen. Je kunt bij elkaar terecht met inhoudelijke vragen, voor feedback van experts, en uiteraard wil iedereen ook aan de anderen laten zien dat ze echt bij deze groep horen door een hoogstaand blog te runnen.
Hoe vorm je een blogalliantie?
Een goede manier om een blogalliantie vorm te geven is door bloggers met elkaar te verbinden via een besloten groep op een social media kanaal. Dat kan, afhankelijk van de niche waarin je actief bent, LinkedIn zijn of Facebook (beide platformen hebben goede besloten groep functies). Via deze groepen kun je met elkaar in contact blijven, en relevante content, contacten en adviezen delen.
Daarnaast is het ook een kwestie van veel netwerken. Reageer op verschillende bloggers binnen jouw niche, of ze nu een groot gevolg hebben of niet. Wees niet te beroerd om ze aan exposure te helpen via retweets of promoties op andere sociale media kanalen. Zorg dat ze weten wie jij bent, en je zult merken dat er ingangen ontstaan om verbanden met andere bloggers aan te gaan.
En als je eenmaal zo’n netwerk hebt opgebouwd, zul je zien dat weer anderen hun weg daar naartoe zullen weten te vinden. Uiteraard hangt het er wel altijd vanaf hoe groot je niche is, maar voor veel bloggers is het goed mogelijk om een blogalliantie te vormen.
Je eigen blogalliantie
Zoals we aangaven is het plaatsen van reacties een prima hulpmiddel bij het vormen van blogallianties. Waarom geen goed begin maken, en hieronder meepraten over dit onderwerp? Een mooie gelegenheid om te beginnen met je eigen blogalliantie, of het uitbouwen van een bestaande, zo lijkt ons.
Geef een antwoord