Mag ik je een persoonlijke vraag stellen?
Neem eens iets in gedachten dat voor jou het meest bevredigende op aarde is dat je je op dit moment kunt bedenken.
Ok, hou dat vast. Visualiseer.
Probeer je nu eens voor te stellen dat je geen mens bent, maar een zoekmachine.
Altijd op zoek naar de lekkerste stukjes content om te verslinden en op te nemen in je index.
Op ieder moment in staat om je behoefte aan verse content te bevredigen.
Zou je niet op een gegeven moment behoefte krijgen aan wat meer diepgang?
Aan meer kwaliteit?
Evolutie
De afgelopen jaren zijn zoekmachines en dan voornamelijk Google in een rap tempo geëvolueerd. 10 jaar terug was het nog eenvoudig om hoog te ranken in de zoekmachine door een aantal trucjes die nu allang niet meer werken. Een recente update van het Google algoritme onderstreept nog eens dat de kwaliteit van content alleen nog maar belangrijker is geworden. En gelukkig maar.
Doordat wij mensen de neiging hebben om alles in hokjes en practices te plaatsen is veel “SEO content” veranderd in een eenheidsworst van artikelen die in de kern niet uniek zijn, maar vooral bestaan uit gecureerde en herschreven content. De echte, unieke, kwalitatief hoogwaardige content werd daarom vaak ondergesneeuwd door de stortvloed aan artikelen die uit de grote copwriting machine werd gespuugd. Gelukkig lijkt het erop dat dit aan het veranderen is.
Langer
Enkele jaren geleden werd er nog als richtlijn gehanteerd dat een webpagina of blogpost minimaal 250 woorden moest bevatten om goed opgepikt te worden door de zoekmachines. Dit aantal woorden is in de loop van de tijd volgens velen al opgeschoven naar 500 tot 800 woorden. Veel blogs gebruiken tegenwoordig als richtlijn voor hun bloggers dat artikelen zelfs moeten bestaan uit minimaal 1000 woorden. Ook op websites in mijn eigen beheer zie ik deze trend terug komen, al is dit voor een groot deel ook afhankelijk van de niche waarin een site zich bevindt.
Dieper
Het is echter niet slechts de lengte van een tekst die invloed heeft op zoekmachine rankings. Belangrijker nog is de diepte die er terug komt in artikelen. Een oppervlakkige tekst voegt weinig waarde toe aan een lezer. Een tekst die dieper ingaat op een bepaald onderwerp voegt juist extra waarde toe. Ook de hyperlinks binnen een artikel worden gebruikt zorgen voor deze extra diepte. Daarom scoren sites die beschikken over een kwalitatief intern netwerk aan links vaak relatief hoger.
Unieker
Het begrip unieke content is de afgelopen jaren ook flink aan erosie onderhevig geweest. Stel, je pakt een artikel als voorbeeld en herschrijft dit hele artikel op in andere woorden. Is dit dan unieke tekst? In principe is de tekst op zich uniek. De nieuwe tekst voegt echter niets toe qua verdieping, aanvulling, vernieuwing of uitbreiding op de originele tekst. In essentie voegt deze tekst dus weinig toe aan het internet als geheel.
Nieuwe waardetoevoeging in content
Als je het mij vraagt moeten wij copywriters, bloggers en content marketeers collectief toegeven dat er een nieuwe kwaliteitsstandaard nodig is bij de creatie van content. En waar zit hem dat dan in? Simpel – het toevoegen van echte, nieuwe waarde.
Waar kan deze waarde in zitten?
- Een artikel dat verschillende bronnen combineert, analyseert en komt tot een vernieuwend inzicht
- Een artikel geschreven op pure inspiratie, ook al heeft het geen onderbouwing met bronnen
- Een unieke, persoonlijke schrijfstijl, die je prikkelt of entertaint.
- Het delen van een visie die je nog nergens zelf hebt teruggelezen
- Het koppelen van bestaande concepten aan nieuwe ideeën
Eigenlijk betekent dit dat de creatie van content niet langer het doel is, maar dat echte verrijking van content, concepten en ideeën het doel zou moeten zijn.
Betekent dit dat content die een concrete oplossing biedt voor een probleem in de toekomst niet langer goed gaat scoren in de zoekmachines? Nee. Want ook het bieden van een goede oplossing op een probleem of het geven van een goed antwoord op een vraag voegt waarde toe aan de lezer. Het ding is alleen dat we op dit moment op een punt zitten in de evolutie van het internet dat deze “basis antwoorden” al voor het grootste deel zijn terug te vinden. Echte waardetoevoeging door middel van content zal daarom in de toekomst op andere manieren tot stand moeten komen.
Geef een antwoord