Fouten maken is menselijk. En daarom moet een webhost zo foutloos mogelijk draaien, want het zijn computers. Bekijk de 7 domme fouten die je makkelijk maakt bij het kiezen van een goedkope webhosting. Er is een heel bos aan webproviders, maar waar moet je IN IEDER GEVAL op letten? DutchBlogger helpt je uit de brand!
Eerder schreef DutchBlogger-collega Christiaan Slierendrecht al over waar je op moet letten bij het kiezen van webhosting. Ik heb deze punten voor de volledigheid meegenomen.
Wat zijn de gevolgen van een slechte keuze?
1. Trage website, met als gevolg niet zichtbaar op Google
Het gevolg van een slechte keuze kan zijn dat je website heel erg traag is. Dat is ten eerste frickin’ irritant; Ten tweede is de snelheid van je site voor je SEO steeds belangrijker aan het worden. Tablets en smartphones worden steeds meer gebruikt, maar laden vaak ook minder snel websites. Google wil mensen op deze devices wel een fijne ervaring geven en zetten daarom vooral snelle sites hogerop in de zoekresultaten.
2. Downtime, uit de lucht zijn
‘Down zijn’ betekent in de straattaal dat je het ergens mee eens bent, in de terminologie van het internet betekent het dat je niet meer bereikbaar bent; Je bestaat even niet! Geen bezoekers, geen klanten, met andere woorden: roemloos ondergaan. Dit is ook de reden dat ik dit artikel wilde schrijven: mijn site op MijnDomein.nl doet het niet en het duurt onderhand al drie dagen. En dat brengt ons op nummerrrr…
3. Slechte service, niet weten waar je aan toe bent
Het is wel zo fijn als een bedrijf makkelijk bereikbaar is en snel reageert op je e-mail- of Facebook-berichten. Hierover valt vaak veel te lezen als je simpelweg googlet op: “de naam van de webhosting ervaringen”. Of neem een kijkje op de Facebook-pagina van desbetreffende webhosting. Bijvoorbeeld op de Facebook-pagina van MijnDomein.nl regent het klachten. Geen dank voor de gratis reclame, You’re welcome.
4. Niet kunnen uitbreiden, zoals je dat zou wensen
Je denkt nu misschien nog niet na over wat je over een aantal maanden nodig hebt, maar dit is wel zeer slim om te doen aangezien je meestal voor minstens een jaar vastzit aan een webprovider. Hieronder lees je wat we hier precies mee bedoelen.
Als je een goedkope webhosting zoekt, wees dan zeker dat…
1. …PHP ondersteund wordt
PHP is de programmeertaal die door vele sites met databases wordt gebruikt. Als je een WordPress blog wilt beginnen op een eigen gehoste site dan moet je webhosting in ieder geval PHP ondersteunen. In de meeste gevallen is dat wel zo.
2. …het Admin panel eenvoudig is
De admin panel is het besturingssysteem waarmee je je database opzet. Als de webhosting cPanel of Direct Admin gebruikt, dan is dat een pré, want deze systemen worden veel gebruikt; Daarom is er veel over bekend en kan je makkelijk antwoord krijgen op je vragen door er even naar te Googelen.
3. …de locatie van de server niet in Oezbekistan ligt
Een beetje flauw, maar zorg ervoor dat als je een Nederlands publiek hebt, dat de webhosting ook zijn server in Nederland heeft staan. Als de webhosting Nederlands is, kan je daar wel van uit gaan, maar sommige mensen maken bijvoorbeeld de fout dat ze een Nederlandse doelgroep hebben, maar een hosting in de Verenigde Staten
4. …je genoeg domeinen kan registreren op het pakket
Ik ben zelf begonnen met één domein (EenMaandGeen.nl, zodra het weer online staat, grrrr), maar wil binnenkort een tweede site opzetten met een eigen domein. Domme fout van mij, maar ik heb er bij het bestellen van mijn webhosting pakket niet op gelet hoeveel domeinen erop geregistreerd mogen worden. Dat bleek er dus maar één te zijn. Vaak verschilt het aantal domeinen dat je kan hosten per pakket, vaak beginnende bij 1 en dan stapsgewijs 3 of 5 en het duurste pakket geeft je meestal de ruimte voor 10 of 15. Als je echt veel domeinen wilt dan raad ik NeoStrada aan; Daar kan je er tot 100 op kwijt. (dit is geen advertorial)
Let op: Dit is het aantal domeinnamen dat er op kán, per domein moet je nog steeds extra betalen. Dus…
5. …dat je de prijzen voor de domeinnamen meeneemt.
Dit gaat weer door voor het geval je wilt uitbreiden. Webhosting is duur, maar additionele domeinnamen kunnen dat ook zijn. Neem deze prijzen wel mee in je overweging.
6. …dat er genoeg webruimte en dataverkeer voor je site is
Webruimte is de ruimte op de server die je mag innemen met je site. Dataverkeer is het aantal bytes dat je maandelijks mag ontvangen en versturen als site. Over het algemeen zit dit vaak wel goed. Een blog met 2.000 posts en 1.000 bezoekers per dag kan al makkelijk gedraaid worden op een hosting met 5 GB opslagcapaciteit en 50 GB dataverkeer.
Echter, een enkele webhosting maakt hun pakketten een beetje tricky met weinig mogelijk dataverkeer. Als je dan meer dataverkeer gebruikt, moet je extra betalen. Dit doet een beetje denken aan de manier waarop vele tieners superhoge kosten maken met hun mobiel. Het zijn de T-Mobiles in de webhosting wereld. Bijvoorbeeld GoodReason’s Medium Webhosting-pakket geeft maar tot 5 GB dataverkeer en 500 MB dataruimte. Dat lijkt mij een good reason om niet voor hen te kiezen, om maar even hun eigen slogan tegen henzelf te gebruiken.
7. …je het bedrijf gegoogled hebt
DIT IS BELANGRIJK! Google even op de naam van de beoogde webprovider in combinatie met het woord: “ervaringen”. Op sites als ISPgids.com, Hostingwijzer.nl, Webhostingreviews.nl en Webhosters.nl delen klanten hun ervaringen over hun webproviders. Wie beter te vertrouwen dan hen?
Conclusie: Goedkoop is snel duurkoop
Tenminste, als je niet let op de details dan kom je later snel bedrogen uit. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen dit lezen en niet dezelfde fouten maakt als ik en anderen al gemaakt hebben; Nergens voor nodig. Verwacht binnenkort een artikel over SSD hosting en WordPress caching. Dit zijn vooral dingen die WEL wenselijk zijn bij een hosting!
Heb jij nog een tip voor onze lezers? Deel ze in de comments!
Bent zegt
Bedankt, goed hier voorbereid op te zijn