Hier bij DutchBlogger raden we aspirant bloggers altijd aan om hun blog met de gratis software van WordPress te maken. Deze is makkelijk in het gebruik, biedt ontelbaar veel mogelijkheden en bovendien kun je er zelfs als leek betrekkelijk eenvoudig een website mee in elkaar zetten.
Maar het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je alsnog liever de WordPress website door iemand anders laat maken: een designer. Bijvoorbeeld omdat je er zelf geen voor tijd hebt, of omdat je bepaalde dingen op je site wilt hebben die je zelf niet kunt realiseren. Of misschien is jouw blog een zakelijke investering waarvoor een budget is, zodat je het door een professional kunt laten maken.
Iemand inhuren om je website te laten maken is dan een logische stap. Maar met die beslissing alleen ben je er nog niet. Want als je echt een website wilt waar je 100% tevreden over bent, dan zijn er een aantal belangrijke zaken om op te letten.
Verdiep je in WordPress
Voordat je op zoek gaat naar iemand die de WordPress website voor jou gaat maken, is het belangrijk dat jij ook ook wel iets afweet van de werking van dit CMS. Het is dan namelijk makkelijker om jezelf een beeld te vormen van wat je van jouw website verwacht.
Vergelijk het maar met het laten aanleggen van een zwembad in je tuin. Waarschijnlijk ga je dan ook eerst op internet kijken wat voor formaten er allemaal zijn, hoe de filter z’n werk doet, wat de beste duikplanken zijn, en ga zo maar door. Met een website laten maken is het niet anders. Vorm een idee van wat er allemaal mogelijk is, voordat je met een designer gaat praten.
Een extra reden waarom dit belangrijk is, is dat je nadat de site is opgeleverd zelf aan de slag zult gaan met bloggen. Je wilt dan op z’n minst het verschil tussen een post en een page weten, en ook is het nuttig om te begrijpen hoe themes en plugins het uiterlijk en de werking van jouw WordPress site bepalen.
Dit soort kennis opdoen kan al vrij eenvoudig. Ons artikel over de opbouw van WordPress geeft je bijvoorbeeld al een goed idee van de basisfuncties van deze software.
Het kiezen van de geschikte designer: doe je research
De volgende stap is waarschijnlijk de belangrijkste: het kiezen van een juiste webdesigner. Het voornaamste advies dat ik je hierin kan meegeven, is dat je vooraf je huiswerk moet doen. Een aantal zaken om op te letten zijn:
- Wat voor werk heeft deze designer eerder geleverd?
- Heeft hij een specialisme in WordPress?
- Hoe verloopt de communicatie vooraf? Zijn de reacties snel en duidelijk?
- Denkt deze persoon mee in jouw idee?
- Krijg je concrete oplossingen aangeleverd voor je problemen?
- Wat zeggen andere mensen over deze designer (aanbevelingen en reviews)?
Schat met behulp van deze vragen in of de designer kan wat jij van hem verwacht, voor de prijs die jij voor ogen hebt. Vergelijk verschillende designers en ga niet per se voor de allergoedkoopste optie. Want ook in webdesign is goedkoop vaak duurkoop.
Kijk om te beginnen rond in eigen kring, want als je iemand kent is de kans minder groot dat ze je slecht werk gaan leveren. Laat alleen niet je website bouwen door het eerste de beste vriendje dat “wel handig met computers is”. Het gaat immers om iemand z’n designkwaliteiten.
Een simpele Google search levert je ook genoeg keuzemateriaal op. Uiteraard breek ik ook een lans voor JijOnline ,een bedrijf van een van de stuwende krachten achter DutchBlogger. Bij JijOnline is veel kennis over zowel WordPress webdesign als bloggen aanwezig, waarmee het gelijk al interessante opties zijn voor iemand die een WordPress blog wil laten maken.
Geef vooraf tot in detail je wensen aan
Ongeveer even belangrijk als het kiezen van de juiste designer, is de opdracht die je hem meegeeft. Dus hoe jouw blog eruit moet komen te zien, en hoe het moet functioneren. Bij het geven van de opdracht is het belangrijk om hier tot in detail instructies over te geven.
Want een WordPress website designer werkt in principe alleen uit wat jij hem meegeeft (of je moet hem een vrije rol geven). Dit doen ze omdat ze willen dat jij tevreden bent, en krijgt wat je voor ogen had.
Vaak wordt ten onrechte gedacht dat je een website designer iets kunt laten bouwen, en dat je dan aan het eerste concept eindeloos kunt laten sleutelen. Ik kan je vertellen: websitemakers denken daar in de regel heel anders over (of je moet het specifiek hebben afgesproken), en geef ze eens ongelijk.
Voor hun is dat gesleutel immers extra werk, vaak zonder extra geld te krijgen. Hier ligt ook een praktische reden aan ten grondslag. Voor de klant is een WordPress website de voorkant, hoe alles eruitziet. Maar voor de designer zijn het mappen, bestanden, plugins en stukjes code die allemaal samenwerken. Wat voor jou als opdrachtgever een kleine aanpassing lijkt, kan voor de designer soms vele uren werk zijn, omdat de constructie die hij had bedacht door jouw kleine aanpassingen helemaal moet worden omgegooid.
Dit levert vaak vertraging op, en dat is voor beide partijen niet fijn. Daarom is het extra belangrijk om van tevoren zo goed mogelijk te bespreken hoe de site eruit moet komen te zien. Dit is natuurlijk ook deels de verantwoordelijkheid van de designer, en daarom is het zo belangrijk dat je iemand kiest die met je meedenkt.
Maak duidelijke afspraken over alles
Inhakend op het stukje hiervoor, is ten slotte het belang van het maken van goede afspraken over alle aspecten van de opdracht. Dus niet alleen over hoe de website eruit moet komen te zien.
- Wil je de mogelijkheid hebben om aanpassingen door te geven na het eerste ontwerp? Spreek het af.
- Wil je dat de website voor een bepaalde datum af is? Spreek het af.
- Wil je regelmatige updates tijdens het bouwen? Spreek het af.
- Wil je support na aflevering? Spreek het af.
- Wil je een vaste prijs of per uur betalen? Spreek-het-af.
Het moge duidelijk zijn, afspraken zijn alles. Als jij een designer vindt waarmee je goede afspraken kunt maken, dan is de kans groot dat je binnenkort een blog hebt waar je echt tevreden mee bent.
Linda Ooms zegt
Hi Maurice,
Goed en informatieve website over hoe je een blog schrijft en waar je aan moet denken bij het kiezen van een partij als je de website wilt uitbesteden. Wij merken bij ons WebdesignBureau Feith zelf dat partijen het prettig vinden als de basis van de website wordt neergezet en dat de website vervolgens gevuld wordt door de blogger zelf. Het design gaat bij ons dus meestal in overleg, waarbij goed wordt gekeken naar welke delen van de website makkelijk aan te passen moeten zijn. Vervolgens zetten wij de basis klaar kan de blogger heel gemakkelijk de website vullen en daarna zelf bijhouden, dit hoeft zodoende geen dure oplossing te zijn, het is echter wel een professionele oplossing zodat je ook direct goed aan de slag kunt als blogger. Via http://bureaufeith.nl/portfolio/ kunnen mogelijk geinteresseerden ons portfolio bekijken.
mvg,
Linda Ooms – Bureau Feith
Modula zegt
Mooi artikel en inderdaad voordat je op zoek gaat naar iemand die de WordPress website voor jou gaat maken, is het belangrijk dat jij ook ook wel iets afweet van de werking van dit CMS. Zodat je ook in ieder geval weet wat diegene voor jou aan het doen is.
Gr.
Maarten
Advertentie blogger zegt
Leuk artikel.