Met een Premium WordPress theme kun je jouw blog net wat extra’s geven, maar het gaat om meer dan alleen het plaatje. Wat zijn dingen om op te letten bij het kopen van een premium WordPress theme?
Je hebt de knoop doorgehakt: er gaat een betaald theme komen voor je blog. Meestal zul je een paar tientjes kwijt zijn. Dat is genoeg geld om van tevoren even goed te bepalen of dit theme wel het juiste voor jou is. Het laatste wat je wilt is dat je met een theme zit dat toch niet helemaal goed bevalt, en dat je voor niets het geld hebt uitgegeven.
Ik heb daarom een paar zaken op een rij gezet waar je het beste even goed op kunt letten wanneer je een premium WordPress theme gaat kopen. Neem ze ter harte als je niet voor nare verrassingen wilt komen te staan.
De licentie
Een belangrijk eerste punt waar vaak overheen gekeken wordt door mensen die voor de eerste keer een premium theme kopen is de licentie. Niet elk premium theme mag zomaar oneindig worden gebruikt. Sterker nog, er is vaak sprake van restricties.
In veel gevallen heb je meerdere opties om uit te kiezen, die meestal zijn op te delen in eenmalig gebruik en oneindig gebruik. Waar eenmalig dan een paar tientjes kost, kun je voor oneindig gebruik als snel honderden of zelfs duizenden dollars kwijt zijn. Vanzelfsprekend geldt hier dat je meestal het beste voor de eenmalige licentie kunt kiezen.
Wel interessant zijn de pakketten die veel theme-verkopers bieden. Soms krijg je bijvoorbeeld de beschikking over een aantal extra themes voor een kleine meerprijs. Handig als je meer sites wilt gaan maken in de toekomst, of als je nog eens wilt switchen binnen je huidige site.
De support
Een groot voordeel bij het kopen van een premium theme is de support die je erbij krijgt. Dit betekent dat je met vragen over het gebruik van dit theme bij de ontwikkelaars zelf kunt aankloppen. Erg handig natuurlijk, maar de hoeveelheid support waar je op kunt rekenen verschilt per bedrijf, en vaak zelfs ook per theme.
Dit is dus iets om van tevoren even goed uit te zoeken. Zeker als je zelf geen progammeerwonder bent, is het belangrijk dat je informatieve en snelle reacties krijgt als je met een technische vraag zit. Bij de productinformatie kun je vaak al het nodige zien over de hoeveelheid support die wordt geboden, maar een goed idee kan zijn om dit per mail of op het supportforum vooraf even na te vragen. Dan kun je gelijk zien hoe snel en goed je antwoord krijgt!
Hoe functioneert het theme?
In de demo-galerij ziet een premium theme er altijd spik en span uit, maar je moet proberen hier doorheen te kijken. Veel belangrijker is hoe het in elkaar steekt. Waar kun je precies widgets kwijt, wat voor soort paginatemplates zijn er ingebouwd en ga zo maar door. Misschien vind je een theme leuk op één klein detail na, waarvan je denkt: dat krijg ik er vast wel uit. Maar soms blijkt later dat dit helemaal niet zo makkelijk gaat.
Hoe zit het met jouw programmeerkennis?
En daarmee kom ik gelijk bij het volgende puntje uit: hoe technisch ben jij aangelegd als het gaat om websites in elkaar zetten? Zelfs leken op dit gebied kunnen prima sites maken met WordPress, maar ook WordPress websites bestaan uiteindelijk volledig uit programmeertalen.
Als jij hier totaal niet handig in bent, dan is het fijn als je het theme zoveel mogelijk op een “What you see is what you get”-basis kunt aanpassen. Voor bloggers die wel wat meer weten van code is het eerder andersom. Want themes die uitgaan van een uitgebreide WYSIWYG-basis zitten vaak wat ingewikkelder in elkaar, en zijn moeilijker direct in de code aan te passen. Wil je dus liever ‘handmatig’ je theme customizen, dan kun je misschien beter een theme kiezen met minder toeters en bellen.
Responsiveness
Veel premium themes krijgen tegenwoordig het keurmerk “responsive” mee. Dit wil zoveel zeggen als dat er automatische een passende versie verschijnt wanneer iemand de site op zijn mobiel of tablet opent.
Natuurlijk is dit een positief iets, maar als een theme als responsive in de etalage staat, is dat geen garantie dat je site ook altijd 100% responsive zal functioneren. Wanneer je zelf handmatig of door middel van plugins het theme naar je hand gaat zetten (zeker plugins die invloed hebben op het uiterlijk van de site), kan het zo zijn dat de responsiveness van het theme aangetast wordt. Zelfs iets simpels als een zelf ingevoerd logo kan soms al rotzooi veroorzaken.
Test de demosite om te beginnen altijd even op een mobiel en/of tablet, en zoek desnoods voorbeeldsites met het theme op. Ook is het goed om bij de supportafdeling te checken of er bekende problemen zijn met plugins die jij wilt gaan gebruiken.
Ga voor een theme dat zichzelf bewezen heeft
Het kan aanlokkelijk zijn om voor een fonkelnieuw theme te gaan, dat verder nog niemand heeft. Maar veel verstandiger is het om een theme te kiezen dat zijn sporen al heeft verdiend. De ontwikkelaars hebben dan al meer de tijd gehad om er fouten uit te halen, en om er verbeteringen in aan te brengen. Mooie premium themes verschijnen inmiddels al jaren, dus je hoeft je echt geen zorgen te maken dat je niet bij de tijd bent.
Stel vragen, neem de tijd en lees je in!
Ten slotte misschien de drie belangrijke tips. Stel om te beginnen altijd vragen vooraf. De informatie die bij een demopagina wordt gegeven is altijd positief van aard, maar je moet juist proberen een beeld te krijgen van de punten die voor jou belangrijk zijn. Stel dus vragen via mail, raadpleeg het supportforum van deze themeverkoper of bel ze desnoods op. Vaak is er een speciale pre-sales afdeling die je vragen graag beantwoordt.
Ook is het erg belangrijk om de tijd te nemen. Blijf niet gelijk hangen bij het eerste theme dat er leuk uitziet. Zoek er een aantal uit, vergelijk ze op de voor jou belangrijke punten, en ga niet over één nacht ijs als het gaat om de aanschaf. Met dit theme zul je jaren vooruit kunnen als het goed is, dus overhaast de beslissing niet.
En om echt af te sluiten: lees je in! Elk premium theme heeft wel een commentsectie of supportforum. Daarnaast zijn er vaak reviews te vinden. Hoewel dit soort bronnen vaak gekleurd worden door de problemen waar gebruikers mee zitten (tevreden klanten hoor je immers vaak niet meer), is het toch erg nuttig om het van tevoren te weten als er bepaalde problemen spelen.
Inspiratie nodig voor een premium theme? Neem dan eens een kijkje in onze galerij met premium WordPress themes.
Bedankt voor je tips!!
Ik heb nog een vraag. Hoe kom ik erachter of een theme ook in het Nederlands wordt vertaald? Ik kan er niets over vinden. Hoop dat je mij kunt helpen!!
http://themeforest.net/item/simplemag-magazine-theme-for-creative-stuff/4923427
Gr Deb
Hi Debbie,
Dat ligt een beetje aan je theme. Meestal kun je dit door middel van .po en .mo files doen.
Ik stuur je even een mailtje voor het geval je er zelf niet uit komt!
Groeten,
Chris
Vraagje. Ik ben momenteel bezig met een blog. http://www.reismetlies.com Ik ben begonnen met een gratis account van WordPress en een gratis thema dus. Dit werkt prima maar ik wil meer omdat mijn blog nu beter aan het lopen is. Op themeforest heb ik een theme gezien wat ik echt te gek vind. Maar hoe werkt dat precies? Wat als ik het koop? Moet ik dan ook een betaald wordpress account nemen? Hoe werkt het met elkaar? Ik heb graag wat info 🙂
Ha Lisa,
WordPress is open source software en gratis te gebruiken. Wanneer je een premium WordPress theme aanschaft op themeforest dan betaal je voor de licentie van het theme. Je zult wel eigen hosting en een domeinnaam moeten hebben en daar WordPress op installeren om het theme daar vervolgens op te kunnen installeren.
Je hebt dus geen betaalde WordPress account aan te schaffen. Zie voor meer info onderstaande artikelen:
http://www.dutchblogger.nl/beginnen/wordpress-installeren-in-3-stappen/
http://www.dutchblogger.nl/beginnen/blog-beginnen-via-een-blogservice-of-via-een-zelfgehost-eigen-domein/
http://www.dutchblogger.nl/beginnen/een-professioneel-blog-beginnen-het-ultieme-stappenplan/
Mocht je er zelf niet uitkomen, neem gerust contact op.
Succes!
Hallo, ik heb deze week een betaald WP thema gekocht. Na installatie was er niet veel meer zichtbaar dan de gratis WP versies op de website. Ik had verwacht dat de gehele styling, tekst en afbeeldingen zouden worden geleverd.
Nu wat zoeken heb ik via de instal Wizard de styling en gedeeltelijke tekst nu ook staan. Alleen de media bibliotheek is leeg.
Doe ik iets verkeerd, Of is dit standaard procedure bij gekochte thema’s?
Hoor graag van je.
Gr Frank
Ha Frank,
Dat verschilt per thema. Vaak wordt er in de documentatie een .xml file meegeleverd met demo content die je via de import functie kunt uploaden, zodat er al een en ander automatisch aangemaakt wordt qua content, afbeeldingen, pages, enz. Check dus even de documentatie van het theme. Alternatief is om de standaard demo content van WordPress the gebruiken.
Succes!
Ik wil graag een premium thema kopen, alleen heb ik nog het gratis abonnement bij WordPress. Wel heb ik mijn eigen domein(naam) en hosting bij een bedrijf lopen. Kan ik hier problemen mee krijgen na het aanschaffen van het thema of is dit geen probleem? Ik hoor het graag want anders stop ik die 5 tientjes liever in wat anders.
Hi Louanne,
Houd er rekening mee dat er verschil zit tussen WordPress.com en WordPress.org. Jij hebt je site nu waarschijnlijk op .com lopen, terwijl je over wil stappen op een premium theme dat je zelf moet hosten. Klopt dat? Of wil je een premium theme aanschaffen via WordPress.com?
Over het algemeen zou ik aanraden om je WordPres site zelf te hosten (kan bij dezelfde hosting partij als waar je domeinnaam is geregistreerd) omdat dit je meer flexibiliteit geeft.
Mocht je hiervoor kiezen, gebruik dan zeker even de zoekfunctie op DutchBlogger, we hebben als veel gepubliceerd over oa. het kiezen van goede WordPress hosting en het opzetten van je zelfgehoste WordPress website.
Succes!