Wanneer je een blog of website wil opzetten zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Om te beginnen: welk content management systeem kies je? Een van de meest gebruikte is WordPress. Ook wijzelf werken met dit systeem.
Om je te helpen ontdekken of WordPress een CMS is dat bij jou past hebben we aan de hand van een infographic een aantal zaken voor je op een rijtje gezet:
- De voordelen van WordPress
- De mogelijkheden van WordPress
- De top 10 CMS systemen gesorteerd op marktaandeel
- Hoe kies je de juiste hosting?
Voordelen
WordPress is niet voor niets het meest gebruikte content management systeem ter wereld. Zo zijn er een aantal voordelen voor het gebruik van WordPress:
Keuze uit een groot aantal designs, ook wel ‘themes’ genoemd. Hierdoor vind je voor iedere website wel een geschikte optie die je desgewenst zelf aan kunt (laten) passen.
- Duizenden plugins om website functies uit te breiden. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een website tweetalig maken, een webshop toevoegen of je website optimaliseren voor zoekmachines. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.
- Responsive websites gebouwd in WordPress kunnen zonder problemen bekeken worden op je computer, tablet en smartphone.
- Gebruikers met verschillende rechten kunnen samenwerken in het programma.
- WordPress geeft de mogelijkheid om naast tekst ook foto’s, muziek en video’s te delen.
- Door de plugin Yoast te gebruiken kan je de vindbaarheid van een website in zoekmachines sterk verbeteren.
- Veel themes zijn aan te passen aan je persoonlijke wensen en wanneer je kennis hebt van html en css kun je bijna alles personaliseren aan een ontwerp.
- Doordat WordPress door veel mensen gebruikt wordt is er een grote community die kan helpen wanneer je ergens tegenaan loopt. Zo zijn op de meeste vragen die je kunt hebben antwoorden te vinden, bijvoorbeeld via het WordPress forum.
Mogelijkheden
WordPress staat bekend om de vele mogelijkheden die het biedt. Zo zijn er bedrijven maar ook particulieren die gebruik maken van WordPress. Door de vele verschillende templates kan er aan de website een vorm gegeven worden die bij jou of je bedrijf past.
Mogelijkheden binnen WordPress:
- Bloggen: gemakkelijk posten en delen via social media.
- Website: gemakkelijk aan te passen aan een huisstijl en meertaligheid.
- Verenigingswebsite: besloten pagina voor leden en de mogelijkheid om een nieuwsbrief te versturen.
- Webshop: door plugin, beveiliging van klantgegevens.
- Forum: door plugin, verschillende groepen mogelijk met eigen menu.
- Nieuwsportaal: gemakkelijk vooraf ingeplande nieuwsitems plaatsen.
Top 10 CMS
Naast WordPress zijn nog veel meer content management systemen. Deze top 10 is samengesteld door het markt aandeel van de meest gebruikte CMS oplossingen te vergelijken. Voor het onderzoek zijn 10 miljoen websites geanalyseerd.
Zoals te zien is staat WordPress ruim bovenaan met 58,8 procent. Daarna komt Joomla met 6,2 procent met kort daar achteraan Drupal met 4,9 procent.
Hoe kies je de juiste hosting?
Om een website te bouwen heb je naast een content management systeem ook webhosting en een domeinnaam nodig. Er bestaat een groot aanbod op het gebied van hosting aanbieders en -oplossingen. Niet ieder hosting pakket is echter geschikt voor WordPress. Houd hier rekening bij wanneer je een keuze maakt voor een hosting provider.
Check in ieder geval of een hosting partij php en mySQL ondersteunt. Php is een codetaal waarop de basis van de WordPress functionaliteiten zijn gebouwd. MySQL is de database oplossing waar WordPress gebruik van maakt.
Check daarnaast wat jij belangrijk vindt op het gebied van hosting. Wil je dat een host voor jouw back-ups maakt of doe je dat zelf? Hecht je extra waarde aan performance? Hoeveel webruimte en bandbreedte voor bezoekersverkeer verwacht je nodig te hebben?
Handige links:
Wat is webhosting?
Hostingkeuze: waar moet je op letten?
Bron infographic (Strato)
Hoe begin je een blog in 5 eenvoudige stappen?
Geef een reactie