Wanneer je in eigen beheer een website, webshop of blog op basis van WordPress wil starten dan heb je webhosting nodig. Het aanbod van hosting partijen is behoorlijk groot en er zitten gigantische verschillen tussen de kwaliteit van diensten. Daarom kan het soms moeilijk zijn om een goed onderbouwde keuze te maken. Om het makkelijker voor je te maken hebben we een checklist voor je opgesteld die je na kunt lopen bij het kiezen van een goede hosting partij. Uitgangspunt hierbij is dat de hosting specifiek is afgestemd op WordPress.
1. Check of je kunt kiezen uit alle PHP versies
WordPress maakt gebruik van PHP. Afhankelijk van je WordPress theme en plugins kan het zijn dat je en bepaalde versie van PHP nodig hebt. De standaard is tegenwoordig de meest recente PHP versie (PHP 5). Zorg er dus in ieder geval voor dat een hosting provider PHP 5 ondersteunt.
2. Hoe is het gesteld met de backup mogelijkheden?
Het is aan te raden om te kiezen voor een hosting provider die het makkelijk maakt om (automatisch) backups te maken en deze eenvoudig weer terug te zetten. Mocht er onverhoopt iets misgaan waardoor je WordPress website “stuk gaat”, dan is het een fijn idee dat je een recente backup meteen weer terug kunt zetten.
3. Check of de hosting partij veiligheidslekken dicht
Door de immense populariteit van WordPress is het CMS helaas ook een populair doelwit geworden van hackers. Regelmatig komen er veiligheidslekken aan het licht in de code van WordPress of plugins die je zelf makkelijk over het hoofd kunt zien. Een goede WordPress hoster zorgt ervoor dat veiligheidslekken automatisch voor je worden gedicht of je tenminste op de hoogte stellen van een bekend lek zodat je hier zelf actie op kunt ondernemen.
4. Wordt er rekening wordt gehouden met snelheid?
Het is belangrijk dat je webpagina’s snel laden. Dit heeft namelijk een direct effect op de bezoekerservaring en indirect invloed op rankings in zoekmachines. Houdt een hosting partij rekening met de laadtijd van pagina’s? Worden er caching methodes toegepast? Of worden er simpelweg 1000 websites op een shared server geknald en wordt je website op zwart gezet wanneer deze over een limiet van dataverkeer / CPU gebruik gaat?
5. Check hoe het gesteld is met de support
Biedt de hosting partij goede support? Je kunt dit vaak al testen door een mailtje te sturen met een paar (algemene) vragen. Hoe is de reactie? Hoe snel krijg je een antwoord? Wordt er gebruik gemaakt van ‘canned’ (standaard) antwoorden of is een reactie juist op maat en persoonlijk? Het feit dat je met WordPress aan de slag gaat heeft waarschijnlijk te maken met de flexibiliteit van het CMS en alle mogelijkheden die het in potentie biedt. Als je dan in de praktijk ergens tegenaan loopt is het geen overbodige luxe om met je vragen terecht te kunnen bij een goede support afdeling.
6. Welk hosting pakket past bij de resources die je nodig hebt?
Hoeveel bezoekers trekt je website? Heb je veel artikelen of pagina’s gepubliceerd? Host je veel video en afbeeldingen? Allemaal zaken die invloed kunnen hebben op het hosting pakket dat je nodig hebt. Wanneer je een eenvoudige WordPress website hebt met – laten we zeggen – 1000 pagina’s en 1000 bezoekers per dag, dan kun je in de meeste gevallen nog wel voldoen met een redelijk goedkoop (shared) hosting pakket. Wanneer een site complexer wordt, meer verkeer trekt en veiligheid belangrijker wordt dan kan het geen kwaad om eens te kijken naar managed WordPress hosting, VPS of een dedicated server. Een goede hosting partij kan je op dit vlak uitstekend adviseren.
7. Check of een hosting partij met je mee denkt
Misschien niet meteen voor de hand liggend, maar wel een hele belangrijke. Een goede hosting partij neemt net even dat extra stapje en denkt met je mee. Dat kan hem zitten in ontzorgen (hulp bij het verhuizen van je sites), maar ook bij het kiezen van de juiste producten of juist het aanraden van een goedkoper product, wanneer dat voor jou volstaat. Zoek naar recente reviews van hosting partijen die op je shortlist staan en schroom niet om een paar partijen een mailtje te sturen om te polsen hoe de vlag er bij hangt. Het zal je een hoop frustratie in de toekomst schelen.
En dan…. een keuze maken!
Wanneer een hosting provider voldoet aan bovenstaande punten, dan kun je met vrij grote zekerheid zeggen dat je te maken hebt met goede WordPress webhosting. Een hosting provider die eigenlijk aan alle punten voldoet en hoge waarderingen en positieve reviews krijgt is – onze partner – Vimexx.
Als mooie bonus biedt Vimexx sinds kort voor elke website gratis onbeperkt SSL certificaten en dat is een mooi extratje aangezien een SSL certificaat – naast het versleuteld verzenden van gegevens – kan bijdragen aan een betere vindbaarheid in zoekmachines.
Geef een reactie