Wanneer ik de vraag krijg om een paar vragen te beantwoorden in het kader van een afstudeeronderzoek dan ben ik meestal de beroerdste niet en werk ik daar graag aan mee. Maar ik bedacht me net; waarom zou ik de antwoorden deze keer in de mail laten hangen en niet gewoon publiceren zodat anderen er mogelijk ook iets aan hebben? Bij deze: 6 vragen (én antwoorden) over succesvol bloggen:
1. Hoe kan het dat ik sommige websites niet vind, terwijl ik wel op veel kenmerkende woorden voor die website zoek?
Dat komt omdat die websites niet hoog (genoeg) ranken op de zoekwoorden die je invoert. De eerste pagina van Google heeft maar ruimte voor 10 organische zoekresultaten en die zijn voor veel zoekwoorden erg beconcurreerd. De sites die hoog scoren beschikken in de ogen van Google over de best passende content, zijn waarschijnlijk beter geoptimaliseerd voor zoekmachines en hebben veel inkomende links (andere websites linken naar deze sites of naar specifieke pagina’s op deze sites). Er zijn meer dan 200 SEO rankings factoren die meewegen dus het is lastig om hier een éénduidend antwoord op te geven.
2. Doet optimalisatie van vindbaarheid niet af aan het design van je blog? Moet je daarvoor bijvoorbeeld een bepaalde structuur aanhouden die misschien niet helemaal logisch is?
Ikzelf beredeneer altijd vanuit de zoekvraag van de potentiële bezoeker / klant. Wat zijn de potentiële hulpvragen? Waar zoekt iemand op? Hoe heeft hij deze informatie zo snel mogelijk gevonden wanneer hij op je site komt? Een structuur bouw je dan ook op op basis van zoekwoorden onderzoek en SEO stel je op deze manier meteen in dienst van de bezoeker door de content zo relevant mogelijk te maken voor een zoekvraag. Op die manier kom je tot een logische structuur voor de bezoeker waar Google ook nog eens van smult. Design van een blog is weer een ander verhaal. Dat gaat meer over de layout en de look & feel. Dit wil je aan laten sluiten op je belangrijkste doelgroepen, hun demografie, voorkeuren en de manier waarop ze informatie het liefste consumeren.
3. Wat is/zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het vindbaar maken van je website?
Op dit gebied zijn er iedere dag weer nieuwe ontwikkelingen. Zo heeft Google onlangs een deel van de metateksten in zoekresultaten uitgebreid van 160 naar gemiddeld 230 karakters. Internet of things zal een belangrijke ontwikkeling zijn icm. vindbaarheid. Zo zijn er nog talloze trends te vinden. Je kunt je daar overigens ook snel in verliezen en door de bomen het bos niet meer zien. Ik zou daarom aanraden om je gewoon te focussen op het maken van de best mogelijke content die je kunt bedenken. Content die uniek is, waarde toevoegt of een lach op het gezicht van de lezer tovert.
4. Kun je tegenwoordig nog veel bereik krijgen zonder socialmediakanalen aan je blog te koppelen?
Ja, dat kan. Goede blogs halen een groot deel van hun verkeer uit zoekmachines. Sommige blogs hebben trouwe volgers die het blog misschien niet eens volgen via social media, maar direct de url van het blog regelmatig intypen. Vergeet ook email marketing niet en het opbouwen van een mailinglist. Maar social media zou ik wel altijd een onderdeel laten zijn van je blogstrategie omdat het – zoals je zelf al aangeeft – je potentiële bereik gewoon verhoogt, zeker wanneer het om deelbare, ‘likable’ content gaat.
5. Valt de vindbaarheid via social media ook te tracken?
Er zijn verschillende tools waarmee je kunt meten wat er in social media gebeurt en wat het sentiment is rondom een brandname. Google maar eens op “social media monitoring”, dan zul je er ongetwijfeld een aantal vinden.
6. Ten slotte: van alle tips die ik gevonden kan hebben over bloggen, wat is volgens jou de allerbelangrijkste?
Ha, het aller belangrijkste in bloggen is dat je als blogger passie hebt voor waar je over blogt. Succesvol blogger worden gaat niet over 1 nacht ijs. Het is blijven werken, blijven publiceren, jezelf blijven ontwikkelen. Dat werkt alleen maar wanneer je blogt over iets wat je echt tof vindt. Ik heb in m’n ‘carriëre’ als blogger wel meer dan 10 blogs opgericht, maar slechts enkele bleven me boeien. Dat had alles te maken met de bedoeling achter het blog en de topics waarover ik schrijf.
Natasja van zwieten zegt
Beste heer , mevrouw
Ik zou er graag hulp bij willen hebben bij het opstarten van bloggen maar ook vloggen en wat is het verschil en hoe doe je dat? Zelf dacht ik aan wat over hondjes , of over koken wat te schrijven en te filmen. Is dit haal baar