Soms kan het zijn dat je uitstelgedrag gaat vertonen, omdat er geen echte bloedspoed achter bepaalde acties zit of je door een bepaald type acties niet direct geïnspireerd of gemotiveerd wordt. Herkenbaar voor de meeste onder ons in de vorm van ‘huiswerk ontwijkend gedrag’ dat we allemaal wel van de middelbare school allemaal kennen. De crux zit hem er in dat jouw brein soms gewoon even niet genoeg opgewarmd wordt of in het ritme komt om daadwerkelijk productief te worden. En dan zijn die kattenfilmpjes en internetgekkie compilaties – I dare you to click – opeens veel interessanter dan het doen van iets productiefs…
Herkenbaar? Gelukkig zijn er manieren om je brein op te warmen en in een ritme te komen waarbij je niet alleen productiever wordt, maar ook nog eens slimmer aan gaat kijken tegen werkzaamheden die je normaal gesproken misschien wat saai vindt om te doen. Manieren die je helpen om vanuit andere perspectieven te kijken en sleur te voorkomen. Lees deze tips om je brein in een productief ritme te krijgen en ontdek op welke manier jij sneller in een flow komt en je productiviteit verdubbelt.
1. Zoom uit
Wat waren ook alweer die grotere doelen die je wilde bereiken? Op welke manier dragen de werkzaamheden die je eigenlijk uit zou moeten voeren hieraan toe? Dragen ze er op geen enkele manier aan toe? Stop er dan mee!
2. Check je randvoorwaarden
Waarom laat jij je afleiden of kun je alleen maar denken aan het opentrekken van een zak chips en het checken van je Whatsapp? Sta eens stil bij de omgeving waar jij je in bevindt en welke factoren invloed hebben op je gedrag. Is het (te) warm of (te) koud? Is er onrust of beweging in je blikveld? Staat er muziek op die niet bijdraagt aan je concentratie? Heb je dingen aan je hoofd waardoor je het lastig vindt om te focussen op dat wat je eigenlijk moet doen? In een groot deel van de gevallen kun je iets doen aan de factoren die jou van je concentratie afhalen. Rustige muziek op zetten bijvoorbeeld. Je werkruimte doorluchten. 20 minuten gaan hardlopen en daarna een douche nemen. De optimale randvoorwaarden die voor jou gelden hoeven niet dezelfde randvoorwaarden voor een ander te zijn. Maar door je bewust te worden van wat jou helpt om in een ritme en flow te komen neem je een grote stap naar een productiever leven.
3. Voorkom analysis paralysis
Zeker voor de meer analytisch ingestelde mensen is dit wellicht een herkenbare. Als je gewend bent met data, statistieken en/of rapportages te werken dan kun je jezelf al snel verliezen in het analyseren hiervan. Er is natuurlijk niets mis met het uitvoeren van gerichte analyses wanneer dat in dienst staat van je doelen; het is een ander verhaal wanneer je jezelf erop betrapt al 2 uur naar real time Google analytics te staren om erachter te komen dat die enige bezoeker op je website jij zelf bent.
4. Doe iets creatiefs
Wanneer je ergens tegen aan zit te hikken dan betekent dit dat je in ieder geval niet in een flow zit. Door iets creatiefs te doen doorbreek je dit patroon. Wat je dan moet gaan doen? Dat kan ik je niet vertellen, maar jij jezelf maar al te goed. De ene persoon schrijft graag. De andere houdt meer van schetsen of het ontwerpen van een concept in fotoshop. Weer iemand anders wordt helemaal blij van het maken van muziek, video of audio. Creeer iets in een vorm die jij tof vindt en laat je creatieve sappen stromen.
5. Verbind procrastinatie met creatie
De truuk is vervolgens om niet alleen ‘creatief bezig te zijn’, maar de creatie ook te verbinden met het grotere doel (zie 1) dat je uiteindelijk voor ogen hebt te verbinden met het werk dat eigenlijk gedaan moet worden. Zo helpt het schrijven van deze blog mij om m’n berin in een productief ritme te krijgen. Het schrijven van de blog is voor mij de creatie. Het onderwerp vormt de verbinding naar wat ik eigenlijk op dit moment wil (productiever zijn!). De grap is dat, terwijl ik dit schrijf merk dat ik in een modus kom om gewoonweg productief te zijn. Die rapportage die ik eigenlijk moet opstellen en al de hele ochtend voor me uit schuif zorgt ervoor dat ik mijn grotere doelen kan bereiken (groeien als mens, als ondernemer en klanten helpen te groeien). En omdat m’n vingers nu over het toetsenbord vliegen en m’n brein deze verbindingen legt wil ik de dingen graag gedaan krijgen omdat ik weet dat ik ze nu – in dit momentum – beter, sneller en slimmer kan doen dan een uur geleden.
6. Toets het potentieel van het ‘saaie’ werk
Als je actie A uitvoert, wat voor gunstige uitkomsten B, C en D kan dat dan voor jou hebben? Kan het kansen creeren? Kan het leiden tot nieuwe inzichten? Zorgt het ervoor dat je de financiële rust waarborgt om verder te kunnen werken aan je grotere doelen en dromen? Meestal kun je wel wat motiverende elementen herleiden. En als je dat echt niet lukt, zorg er dan voor dat je de acties niet meer (zelf) hoeft uit te voeren.
7. Beslis welke dingen je uit kunt besteden (en neem direct actie daartoe)
Op het moment dat jij je er bewust van bent dat je dingen aan het doen bent waar je geen energie van krijgt, stel jezelf dan de vraag “kan ik dit uitbesteden?” Bedenk dat die uren die je spendeert aan taken waar je eigenlijk doodmoe van wordt (zelfs al zie je er de toegevoegde waarde voor jezelf van in) je niet alleen die gespendeerde uren kosten. Het kost je minimaal het dubbele aan productiviteit omdat je energielevel daalt en je brein op een suboptimale frequentie gaat werken.
Als iemand bepaalde taken sneller en beter dan jij kan uitvoeren houd jij de rust en ruimte over om je te focussen op die dingen die het meeste impact hebben op je grotere doelen. En alleen al de bewuste keuze hiervoor maakt ruimte in je hooft vrij. Vergeet vervolgens niet om deze keuze direct om te zetten in actie. Identificeer taken en subtaken die je over kunt dragen en draag die dan ook meteen over. Dat ruimt lekker op in jouw actielijst.
Geef een reactie